Phphocasi.com.tr sitemiz üzerinden anlattığımız/yayınladığımız PHP Derslerimizde bu derste Switch Case Deyimini anlatacağım. Switch case yapısı if else if yapısıyla aynı mantıktadır. İster switch case ister if else if yapısı ikisinide kullanabiliriz ama bazı durumlarda switch case kullanmak daha mantıklı olabiliyor. Bu tamamen kodunuzu yazarken o anki ruh halinize kalmış bir durum ?
Switch Case Kullanım Şekli
Switch case deyimi değişkenin değerine göre çoklu işlem yapacaksak kullanırız. Örneğin günleri düşünecek olursak:
Haftada 7 gün var. Bizim gün değişkenimizin değeri 1-7 aralığında değer alsın.Biz bu değerlere göre günlerde işlem yapsak ve 1-7 aralığındaki değerler için bir hata mesajı verecek olursak, bu işlemi ister if else if else ile yaparız istersekte switch case ile yaparız. Switch case yapısının php deki kullanımı aşağıdaki şekildedir.
switch($durumunaBakilacakDegisken) { case "deger1": // değer1 ile alakalı işlemler burayı else if gibi düşünebiliriz. break; case "deger2": // değer1 ile alakalı işlemler burayı else if gibi düşünebiliriz. break; default: // istediğimiz değerler dışındaki girdiler buraya düşer. burayı else gibi düşünebiliriz. break; }
Burada case değerlerimizi istediğimiz kadar artırabiliriz. Her koşuldan önce case kullanıp koşulu yazdıktan sonrada iki nokta(:) eklemeliyiz.
Daha sonra koşula göre işlemleri yaparız ve işlemimiz bittikten sonra break deyimini ekleriz.
Not: Bu dersimizde break deyiminden bahsetmeyeceğim. İlerleyen derslerimizde break ile ilgili bilgileri vereceğiz.
Hemen yukarıdaki örneğimizi önce if ile daha sonra switch case ile yapalım.
İf else if yapısı ile haftanın günleri örneği:
$gun = 6; if($gun == 1) echo " Pazartesi Günündeyiz"; else if($gun == 2) echo " Salı Günündeyiz"; else if($gun == 3) echo " Çarşamba Günündeyiz"; else if($gun == 4) echo " Perşembe Günündeyiz"; else if($gun == 5) echo " Cuma Günündeyiz"; else if($gun == 6) echo " Cumartesi Günündeyiz"; else if($gun == 7) echo " Pazar Günündeyiz"; else echo "Malesef Böyle Bir Gün Yok :(";
switch case yapısı ile haftanın günleri örneği:
$gun = 6; switch($gun) { case 1: echo " Pazartesi Günündeyiz"; break; case 2: echo " Salı Günündeyiz"; break; case 3: echo " Çarşamba Günündeyiz"; break; case 4: echo " Perşembe Günündeyiz"; break; case 5: echo " Cuma Günündeyiz"; break; case 6: echo " Cumartesi Günündeyiz"; break; case 7: echo " Pazar Günündeyiz"; break; default: echo "Malesef Böyle Bir Gün Yok :("; break; }
Switch case deyimini burada bitirdik. Bir sonraki dersimiz olan Php Dersleri – While Döngüsü Dersimizde görüşmek üzere ?
Konuyla ilgili yorumlarınızı konu altından yapabilirsiniz, ayrıca sorularınızı yine konu altından ve Mobilhanem Soru&Cevap bölümünden sorabilirsiniz.
Tüm Php Dersleri için tıklayınız..
7