Merhaba Arkadaşlar,
Phphocasi.com.tr sitesi üzerinden SQL Dersleri’ne devam ediyoruz. Bu derste SQL AS Operatörü konusunu işleyeceğiz. Bir önceki derslerimizde tablolar üzerinde sorgu işlemlerini yapmıştık. Bu derste ise SQL sorgularını yaparken daha düzenli şekilde veriler elde etmeyi göreceğiz.
SQL AS Operatörü (Takma İsim Verme)
SQL sorgularını yaparken uzun ve kullanımı zor sütun isimlerin kullanımını kolaylaştırmak ve işimizi pratikleştirmek için kullandığımız SQL operatörüdür. Bu operatör ile aynı zaman daha okunabilir tablolar elde ederiz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta biz sütun isimlerini değiştirmiyoruz, sadece kullanıcıya gösterirken bu takma isimleri kullanıyoruz. Yani tablolar üzerinde hiçbir değişiklik yapmıyoruz. Hemen bir örnekle gösterelim.
Bir önceki derslerimizde mobilhanem isimli bir veritabanı oluşturmuştuk ve yazarlar isminde bir tablo eklemiştik. Şimdi bu tablomuzu gösterelim.
SELECT *FROM yazarlar
Dikkat ederseniz sütun isimleri pekte akılda kalabilir ve kullanılabilir durumda değil ayrıca okunabilirlik de değil. Şimdi biz kullanımı daha kolay ve okunabilir sütun isimleri oluşturalım.
Bunun için biz as anahtar kelimesini kullanacağız.
SELECT yazar_adi AS "Yazar Adı" FROM yazarlar
Gördüğünüz gibi yazar_adi adlı sütunu “Yazar Adı” takma ismiyle gösterdik. Sadece bir tane sütunu tek mi öyle yapabiliyoruz diyeceksiniz şimdi? Tabi ki hayır istediğiniz sütunu takma ismi ile çağırabilirsiniz.
SELECT yazar_adi AS "Yazar Adı", yazar_soyad AS "Yazar soyadı" FROM yazarlar
Gördüğünüz gibi birden fazla sütunu takma ismi ile çağırdık. Burada dikkat etmemiz gereken başka bir konu artık bütün sütunları “*” operatörü ile birlikte çağıramıyoruz. Bunun için hepsini tek tek yazmamız lazım hemen yapalım.
SELECT yazar_adi AS "Yazar Adı", yazar_soyad AS "Yazar soyadı", yazar_ders,ders_kodu,ders_sayisi FROM yazarlar
Bu şekilde bütün sütunları çağırmış olduk. Burada dikkat ederseniz takma ismi ile çağırdıklarımız takma ismi gelirken diğer sütunlar normal şekilde geldi.
Biz dersin en başında tablolar üzerinde hiçbir değişiklik yapmadığımızı söylemiştik. Hemen bakalım tablomuza.
SELECT *FROM yazarlar
Gördüğünüz gibi tabloda hiçbir değişiklik olmadı.
SQL Sütunları Birleştirme
Burada yazarların isimleri ve soyadları farklı sütunlarda, ama günlük hayatta birçok yerde isim ve soyismi birlikte kullanıldığını görmüşsünüzdür.
Bunun sebebi daha kullanışlı ve okunabilir olmayı sağlamasıdır. Şimdi bizde bu şekilde yapalım. Burada yine dikkat edeceğimiz nokta biz tabloyu değiştirmiyoruz sadece kullanıcın anlayacağı formatta ki verilere çeviriyoruz.
SELECT (yazar_adi +" "+ yazar_soyad) FROM yazarlar
Böylelikle iki sütunu birleştirmiş olduk. Ama dikkat ettiyseniz sütun ismi yok o nasıl halledeceğiz diye soracaksınız az önce gördüğümüz as operatörü ile halledebiliriz hemen yapalım.
SELECT (yazar_adi +" "+ yazar_soyad) AS "Ad soyad" FROM yazarlar
Hemen tablomuza bakalım.
Bu sayede artık daha okunabilir tablolar elde ettik. Eğer bütün sütunları göstermek istiyorsak o zaman hepsini teker teker yazmamız gerekiyor.
Phphocasi.com.tr da SQL Dersleri eğitim serisinde bir yazının daha sonuna geldik.Bu dersimizde SQL AS Operatörünü işledik. Bir sonraki derste SQL AND, OR ve NOT Operatörleri dersi işleyeceğim. Eksik ya da yanlış gördüğünüz bir yer varsa dersin altındaki yorum kısmında veya iletişim bilgilerimden bana ulaşabilirsiniz bir sonraki derste görüşmek üzere.
17