Sabit Değişkenler Ve Açıklama Satırı

Merhaba Arkadaşlar,
Phphocasi.com.tr sitemiz üzerinden anlattığımız/yayınladığımız PHP Derslerimizde  bu derste  Sabit Değişkenler konusunu anlatacağız. Sabit değişken dediğimiz değişken türü başlangıçta atadığımız değeri değiştiremediğimiz değişken türleridir. Sabit değişkenler genelde dizin yolu kullanmak, site adresini tutmak, site tema yolu tutmak veya veri tabanı bilgileri tutmak gibi işlemler için kullanılır yinede nerelerde kullanacağınız tamamen size bağlıdır.

Sabit Değişken Oluşturmak

Php de sabit değişken oluşturmak için define() komutu kullanılır. Sabit değişkenleri php nin kendi fonksiyonundan ayırmak için genelde tüm harfleri büyük ve kelimeler arasına alt çizgi(_) koyarak oluştururuz örneğin: HOME, SITE_ADI, USER_NAME, REQUEST_URI gibi. Ama tabi php nin hepsini büyük kullanın gibi bir şartı yoktur sadece kodun okunabilirliği açısından genel olarak bu tarzda kullanılır.

define fonksiyonun kullanım şekli:

define(“SABIT_ADI”,”SABIT_DEGERI”); şeklindedir.

Bir örnek verecek olursak:

<?php    define("SITE_ADI","phphocasi.com.tr");    echo SITE_ADI;    ?>

kodu yazıp çalıştırdığımızda ekranda phphocasi.com.tr yazdığını görürüz.

Sabit Değişkenin Tanımlı Olup Olmadığı Kontrolü

Eğer tanımlı bir değişkeni yeniden oluşturmak istersek Constant SITE_ADI already defined yani bu değişken daha önce tanımlanmış şeklinde hata alırız. Yazılımı biz yaptığımız için böyle bir hata yapmayız ama bazen sabit değişken tanımlımı diye kontrol ettirmemiz gerekebilir. Sabit bir değişkenin tanımlı olup olmadığını defined() fonksiyonu ile kontrol ederiz.

defined(“SABIT_ADI”) şeklinde kullanılır ve geriye 1 yada 0 olarak değer döndürür.

  • 1: Değişken tanımlı
  • 0: Değişken tanımsız

anlamındadır. Örnek verecek olursak:

<?php    define("SITE_ADI","phphocasi.com.tr");    echo defined("SITE_ADI");    ?>

ekranda 1 yazdığını görürüz.

Sabit değişken kullanımı bu kadar arkadaşlar sabit değişkenlerin en temel kullanım mantığı okuyup ama değiştirmeyeceğimiz verileri tutmak için kullanırız. Peki neden normal değişken kullanmıyoruz derseniz, sistemde güvenlik açığı olmaması  için sabit değişken kullanmak daha doğru olur.

PHP de Açıklama Satırı Kullanımı

Yorum satırları bizim kodumuzu yazarken eklediğimiz küçük notlardır ve bu notlar kod derlenirken görmezden gelinir. Neden yorum satırı kullanırız diye soracak olursak; yorum satırları bizim o an belki işimize yaramayabilir ama yazdığımız kodun üstünden bir yıl geçtikten sonra o kodu düzenlememiz gerekirse orada ne işlem yaptığımızı düşünmek yerine yorum satırına bakarak kolayca yaptığımız işlemi anlamamızı sağlar. Tabi sizin yazdığınız kodu hep siz düzenleyeceksiniz diye bir şey yok,  yazdığınız kodu başkası düzenlerken sizin mantığınızı anlamayabilir, bu yüzden yorum satırının sizden sonra gelen yazılımcının kodunuzu anlaması için de yazmanızda fayda var.

Php de tek satır ve çoklu yorum satırı (paragraf) şeklinde iki çeşit yorum satırı vardır.

Tek Satır Açıklama Kullanımı 

Tek satır açıklama kullanırken yapacağımız işlem çok basittir. iki tane slash(/) kullanarak açıklama satırını kolayca oluşturabiliriz.

Php de tek satırlık açıklama eklemek için açıklama başına iki adet slash(/) eklenir.

// Bu Bir Açıklama Satırıdır.

Örneğin:

<?php  // Php ile Sabit Değişken Oluşturma Dersi Açıklama Satırı  define("SITE_ADI","phphocasi.com.tr"); // site adını sabit bir değişkene atadık.    echo SITE_ADI; // sabit değişkeni ekrana yazdırdık.    ?>

şeklinde kullanılır.

Çoklu Açıklama Satırı  Kullanımı

Php de paragraf şeklinde açıklama başlangıcı slash ve yıldız(/*) ile başlar araya açıklama yazımızı yazar ve açıklama yazımızın bitimine ise yıldız ve slash(*/) ekleriz.

Çoklu açıklama satırını tek satırlık yorum olarakta kullanabiliriz.

/*

Bu

Bir

Çoklu

Yorum

Satırıdır.

*/

Örnek verecek olursak:

<?php  /*  Phphocasi.com.tr  Php Dersleri   Sabit Değişkenler Ve Açıklama Satırı Kullanımı  27/09/2016  */  define("SITE_ADI","phphocasi.com.tr"); /* site adını sabit bir değişkene atadık. */    echo SITE_ADI; // sabit değişkeni ekrana yazdırdık.    ?>

şeklinde istediğimiz gibi yorum oluşturabiliriz.

Php de Açıklama Satırı Kulanımı

 

Yazdığımız açıklama satırı zaten kodda silik şekilde görünür buradan da açıklama satırlarının  derlenmediğini  anlayabiliriz.

 

 

Bir dersimizin sonuna daha geldik bir sonraki dersimizde görüşmek üzere.

 

Konuyla ilgili yorumlarınızı konu altından yapabilirsiniz, ayrıca sorularınızı yine konu altından ve Mobilhanem Soru&Cevap bölümünden sorabilirsiniz.

Tüm Php Dersleri için tıklayınız..

25
Üzerine gel