PHP Eğitimleri – Veri Tabanına Giriş (MYSQL)

Merhaba arkadaşlar, Phphocasi.com.tr için hazırladığımız php eğitim serimizde bu ders veritabanına giriş yapacağız.  Şimdiye kadarki derslerimizde hep statik sayfalar üzerinde çalışmıştık. Artık bu sayfaları dinamikleştirmeyi ve veri tabanı kullanarak işlemlerimizi daha kolay nasıl halledebileceğimizi göreceğiz.

Veri Tabanına Giriş

Php default olarak mysql veri tabanını kullanır. Ben derslerimizde veri tabanı kodlarından çok phpde veri tabanı işlemlerini nasıl yaparız bunları göstereceğim.  Veri tabanı hakkında bilgi edinmek için  SQLe Giriş ve SQL Hakkında dersimizi okumanızı tavsiye ederim. Veri tabanı kullanacağımız için temel sql kodlarını da sizlere göstereceğim. Şimdi phpde veri tabanı nasıl oluşturulur burdan başlayalım.

İlk Dersimizi hatırlarsak PHP Dersleri – Wamp Server Kurulumu Ve Merhaba Dünya dersimizde bir wamp server kurmuştuk. Bu wamp serverda bizim veri tabanımızda aslında kurulmuştu ama biz bunu kullanmadık. Şimdi wamp serverı başlattıktan sonra localhost/phpmyadmin adresine girelim. Bizim veritabanı giriş sayfamız açılacaktır.  Eğer ilk kurulum yaparken şifre belirlemediyseniz kullanıcı adı root şifre boş olarak giriş yapabilirsiniz. Şifre belirlediyseniz kendi kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapınız. Giriş yaptıktan sonra artık veri tabanı arayüzüne erişmiş olacağız.

 

Temel Veri Tabanı Kavramları

  • AUTO_INCREMENT : otomatik artış anlamına gelir. Örneğin kullancıı kayıt olurken her kullanıcı eklendiğinde bizim birşey yapmamıza gerek almadan otomatik kullanıcı sayısı artar.
  • Veri Tipi: Php de veri tipi bulunmamaktadır. Mysql phpden farklı olarak veri tipi kullanmamızı ister. int,varchar,text,date,time gibi birçok veri tipi mysqlda tanımlıdır.
  • Karakter Seti: Mysql bize veri tabanının karakter kodlamasını girebileceğimiz bir alanda verir. Örneğin sayfanın karakter kodlaması utf-8 ise veri tabanında da utf-8 seçmeliyiz. Aksi takdirde karakter hatası görebiliriz.
  • Tablo: Bizim verilerimizi saklayacağımız yapımızın iskeletidir.
  • Sütun: Bu iskelete ait alanlardır.
  • Satır: Tabloya eklenen her bir veri bir satırdır.

Yukarıdaki terimler size şimdilik anlamsız gelebilir. Kullandığımız zaman daha iyi anlayacaksınız.

İlk Veri Tabanının Oluşturulması

Phpmyadmine girdikten sonra sağdaki sütunda yeni veri tabanı oluştura tıklayalım ve veri tabanı adını mobilhanem karakter setini ise utf8_general_ci olarak seçelim ve oluştur diyelim.

İlk veri tabanımızı oluşturduk ama veri tabanımızın içerisinde henüz bir tablo yok. Şimdi kullanicilar adında bir tablo oluşturalım. Aşağıdaki görseldeki gibi alanları dolduralım.

Yukarıdaki her alana sütun adını veririz. Sütunlar bizim hangi verileri tutacağımıza karar vermemiz halinde şekillenir.

kullanici_id kısmında A_I alanını işaretleyerek kullanıcı_id değerinin otomatik artmasını sağlamış oldum. Her kullanıcı için benzersiz bir numara verileceği için biz bu kullanıcı_id değerine Primary key yani birincil anahtar deriz. Veri tipini de int yani sadece sayısal değer olacağını belirledik.

kullanici_adi, ad_soyad,  posta, sifre alanlarını ise varchar yani karakter girileceğini söyledim ve max kaç karakter olabileceğini ise uzunluk kısmına girdim. Uzunluk değerlerini kafamdan girdim, Mantıklı değerleri tamamen sizin sisteminize göre siz düzenleyebilirsiniz.

adres alanında ise veri tipini text olarak belirledim, yani buraya sınırsız karakter girilebilir anlamı vermiş oldum.

kayit_tarihi alanı ise DATETIME veri tipinde yani tarih saat şeklinde bir veri kabul edecek. Ben varsayılan değer olarak CURRENT_TIME yani verinin eklendiği tarih saati al bu tarih ve saat kullanıcının zaten kayıt olduğu tarihtir demiş oldum. daha sonra sağ alttaki kaydet butonundan tablomuzu kaydedebiliriz.

 

Bir dersimizin daha sonuna geldik. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere ?

 

Konuyla ilgili yorumlarınızı konu altından yapabilirsiniz, ayrıca sorularınızı yine konu altından ve Mobilhanem Soru&Cevap bölümünden sorabilirsiniz.

Tüm php dersleri için tıklayınız..

 

 

 

13
Üzerine gel